Týždeň rusnáckej kuchyne

Dôležitý oznam
2. marca 2022
Kreatívna tvorba
30. marca 2022
Zobraziť všetko
 
Druhý marcový týždeň v Osadnom sme mali netradičný. S našimi prijímateľmi sme varili a piekli regionálne jedlá z našej rusnáckej kuchyne.
Pri príprave jedál sme používali suroviny, ktoré sa v minulosti pestovali doma. Hlavnými surovinami boli múka, zemiaky, kyslá kapusta, fazuľa, cibuľa, orechy, mak, maslo, tvaroh a smotana. Naši predkovia obrábali zem, plodiny si pestovali, chovali zvieratá na mäso a mlieko pričom potravinová sebestačnosť bola znakom ekonomickej stability rodiny.
Rešpektovali sme, že gréckokatolíkom začal veľkonočný pôst, takže výber našich jedál bol bezmäsitý. Robili sme pirohy – pečené, varené, vyprážané, zemiakové, kapustové, tvarohové, tatarčané, ďalej lokše z kyslého mlieka, aj zemiakové, potreté maslom, suché lokše zaparené vriacou vodou, omastené, posypané cukrom, makom aj orechmi. K pirohom aj lokšiam sme navarili máčanku, kyslú hríbovú máčanku aj koločanú fazuľu. Zo zemiakov sme robili trené pirohy aj trené holúbky, zemiakové placky (lesťaniky), striasky s kapustou, napiekli sme orechové a makové koláče, upiekli sme chlieb aj biely koláč.
Našich prijímateľov sme každý deň zapájali do činností. Pod vedením ergoterapeutov a inštruktorov sociálnej rehabilitácie čistili zemiaky škrabkou, strúhali ich, miešali kapustu, keď sa pražila v hrnci, lepili pirohy, vyprážali ich, hádzali do hrnca s vriacou vodou. Piekli lokše nasucho na panvici, varili máčanku, miešali a dávali pozor, aby neprihorela.
Doobeda sme varili, poobede bola každý deň hostina. Ponúkli sme aj zamestnancov na zmene, lebo z kuchynky išla celý týždeň lákavá vôňa. Vymieňali sme si navzájom recepty, pretože každý varí jedlo ináč. Celý týždeň u nás panovala dobrá nálada, naši prijímatelia si radi pochutnajú na dobrom jedle a keď sa aj sami zapájajú do prípravy jedál, chutí im dvojnásobne.
Do týždňovej aktivity sa zapájali aj chlapi zo Zariadenia podporovaného bývania v Osadnom a nedali sa zahanbiť. Upiekli chlieb, nalepili pirohy z kyslého mlieka a robili lokše. Jedlá sme si navzájom vymieňali a ochutnávali.
Počas nášho týždňa rusnáckej kuchyne k nám do Zátišia zavítala aj vzácna návšteva, prišla k nám pani PhDr. Mária Kovaľová, PhD. MHA – prezidentka Asociácie odborných pracovníkov sociálnych služieb ( AOPSS) aj so svojou asistentkou.
Naši prijímatelia obom dámam ukázali, akí sú šikovní a že vedia a chcú pracovať. Milú návštevu samozrejme hneď núkali pripravenými jedlami. Pani Kovaľová ich odmenila sladkými koláčikmi, ktoré so sebou priniesla a ktoré boli pre každého odmenou na záver nášho rusnáckeho týždňa.