Skanzen v Humennom

Návšteva Sninských rybníkov
18. júla 2017
V Poľsku na Solinskom jazere
25. júla 2017
Zobraziť všetko

Letné počasie láka turistov do miest, navštevovať nepoznané miesta a aj my z Osadného sme sa rozhodli, že vycestujeme za kultúrou a navštívime Vihorlatské múzeum v Humennom.

Autobusovým spojom sme sa dopravili do Humenného, prešli sme sa peknou pešou zónou a išli sme do skanzenu. Vrátili sme sa v čase do minulosti, do čias našich prababičiek. Vošli sme do domov, v ktorých bývali kováč, mlynár, hrnčiar, košikár, stolár, videli sme postup spracovania konope, z ktorých sa tkala látka na oblečenie, prezreli sme si sýpky v ktorých sa uskladňovalo obilie, zemiaky. Videli sme slamenú strechu, tradičné bývanie, úplne odlišné od toho nášho dnes.

Prehliadka skanzenu bola pre nás veľmi inšpiratívna, lebo my v Osadnom zachovávame ľudové tradície, naši prijímatelia sa venujú košikárstvu, pracujú s drevom v stolárskej dielni, z hliny vyrábajú dekoračné predmety s ľudovými motívmi, tkajú koberce na krosnách, dievčatá vyšívajú. Prijímatelia boli malou dedinkou nadšení a zároveň si uvedomili, ako ťažko žili naši predkovia, ktorí si obživu, oblečenie museli zabezpečiť sami, vlastnými rukami.

Pred cestou späť do Osadného, sme sa išli osviežiť výbornou jadranskou zmrzlinou, ktorú nám majiteľ zmrzlinárne daroval, za čo mu veľmi pekne ďakujeme, chutila výborne.